|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact

Hardloopschoenen dwingen tot haklanding

mijn oude hardloopschoenen

Met goede hardloopschoenen ga je niet harder lopen. Je hoeft dus niet in zolen van gel en kussens van lucht te investeren als je je persoonlijk record wilt verbeteren. Bij andere sporten loont investeren in het materiaal wel. Op een dure gestroomlijnde lichtgewicht racefiets fiets je echt sneller dan op een oud karretje. Maar met die hardloopschoenen laat je alleen maar zien dat je af en toe aan hardlopen doet. Of dat je met de mode meegaat.

Het nut van een goede hardloopschoen zit in het voorkomen van blessures. En dat berust weer op een verkeerd uitgangspunt: het neerkomen op de hak. Op deze landingswijze is de ontwikkeling van de loopschoen gebaseerd. Trouwens, de evolutie van de hardloopschoen is nergens wetenschappelijk onderbouwd. Beter is het om tijdens het neerkomen van de voet de schok op te vangen met de voorvoet. Wim Köhler schrijft hierover in NRC Handelsblad van 30 januari 2010.

Uit studie is gebleken dat het landen op de voorvoet beter is voor het opvangen van het lichaamsgewicht. De spieren van voet en been kunnen op deze wijze de klap goed opvangen. Een grafiek van de krachtverdeling uitgezet naar de tijd laat bij een voorvoetlanding een mooie boog zien. Zo'n grafiek van een hiellanding toont in de beginfase een verstoring van deze boog. Er treedt een akelige belastingpiek op. Dat is een aanslag op pezen, spieren en botten.

Pak een hardloper zijn schoenen af en je zult zien dat hij automatisch anders gaat lopen. Omdat het neerkomen op een blote hak met pijn gepaard gaat verplaats hij zijn lichaamsgewicht vanzelf naar voren. Blootvoets lopen (barefoot running) is overigens in de Verenigde Staten een trend aan het worden.

Misschien zijn wij wel allemaal op het verkeerde been gezet door de voortdurende ontwikkeling van de hardloopschoen.

[1 februari 2010]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek