Sinds 1 februari is ons kwaliteitsuurtje in de ochtend onverwacht ontregeld. Hoewel, in de krant las ik natuurlijk al eerder dat deze verandering er aan zat te komen. Ook las ik over het geklaag op voorhand over deze programmawijziging op Radio 4. Meestal denk ik bij zulke reacties schouderophalend dat toch niets hetzelfde blijft, dat alles voortdurend verandert, dat er geen zekerheden zijn. Banken vallen om, weet je!
In ons huis ziet het ochtendritueel er als volgt uit. Om kwart voor zeven sta ik beneden in de keuken op routine te draaien. In alle rust ruim ik de vaatwasser uit en zet het ontbijt klaar. De boterhammetjes worden gesmeerd voor de vrouw en als ik daarmee klaar ben komen een voor een de gezinsleden als druppels van stalagtieten naar beneden. Dat is het omschakelmoment.
Tot dat moment luister ik naar Radio 1. In een kwartier tijd word ik er op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen, hoor ik interviews met mensen uit het nieuws, een muziekje ertussendoor en het overzicht van de ochtendkranten. Het nieuwsbulletin van zeven uur pik ik nog net mee, maar dan ben ik al niet meer alleen in de keuken. Na het nieuws is het voor mij afgelopen op Radio 1. Ik weet genoeg en zet de keukenradio op Radio 4. Het geluidsvolume wordt iets gedempt.
Een wonderlijk dagmoment is aangebroken. De gezinsleden hebben zich met hun humeuren aan de eettafel geschaard, een enkeling ligt nog op bed in verband met een vrij roosteruur. Ik schat het temperament achter hun slaperige ogen in, want op dit deel van de dag moet je extra zorgvuldig zijn met de woordkeuze. Een slechte nachtrust, een komende repetitie of een aangeboren ochtendhumeur zijn als brandende sigarettenpeuken in een droog bos. Om acht uur is alle gevaar geweken.
Onder deze omstandigheden is het niet aan te bevelen om naar Radio 3FM te luisteren, wat met kinderen van deze leeftijd wel voor de hand zou liggen. Maar op Radio 3FM is het al heel lang 'gezellig'. Grappige discjockeys die voortdurend telefoongesprekken voeren hebben steeds meer ruimte ingenomen ten koste van de muziek. Deze gezelligheid kunnen we tijdens ons kwaliteitsuurtje in de ochtend echt niet gebruiken. Vandaar Radio 4.
Dat is nu veranderd. Sinds 1 februari begint er om zeven uur een ander programma. Wat de motieven zijn achter deze verandering weet ik niet, maar ik vermoed dat het een hang naar gezelligheid is. Al twee dagen horen we veel gepraat op deze klassieke zender, al dan niet over de telefoon. We weten welke bekende personen die dag jarig zijn en we worden wederom op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. We horen niet meer ononderbroken klassieke muziek, we horen niet meer de presentator die de muziek op zinvolle wijze in- of uitleidt, we horen niet de aangename klanken waarop volgens een onderzoek koeien de meeste melk produceren. Nee, onze rust is verstoord.
Vanaf 1 februari kunnen we net zo goed naar Radio 3FM luisteren in plaats van Radio 4 als het om deze gezelligheid gaat. Maar misschien kunnen we nog beter de radio uitzetten.
[2 februari 2010]