|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Ronde van het Groene Hart
Vacansoleil laat zich zien

Geert Omloop (Palmans-Cras) won vandaag de derde editie van de Eneco Ronde van het Groene Hart. De Belg won in de laatste meters nipt de sprint van een kleine kopgroep. Bijna net zo nipt als Cavendish een dag eerder de sprint van Milaan - San Remo won toen Haussler zich eventjes winnaar waande.

In Woerden was het Graeme Brown (Rabobank) die baalde, net als in de eerste editie van deze ronde die werd gewonnen door Wouter Weylandt. Weylandt en Omloop, mooie namen voor een Ronde door het Groene Hart. Een omloop langs de vier grote steden met als decor de groene weilanden tussen het verstedelijkte gebied in.

In een Hollandse ronde verwacht je vooral de grote Nederlandse profploegen. Van de grote drie verbaasde Vacansoleil iedereen met zes man in de finale, twee keer zoveel als Rabobank. De renners van Skil-Shimano, met een uitnodiging voor de Tour op zak, misten de slag. Waarschijnlijk hadden zij iets te veel gefeest na het bekend worden van hun touruitnodiging.

De renners van Vacansoleil namen hun verantwoordelijkheid. Door hun grote aanwezigheid in de finale en het gebrek aan een renner die Graeme Brown (Rabobank) of Robert Förster (Team Milram) in de sprint kon verslaan konden zij het zich niet veroorloven te wachten tot aan de finish. Het was aanvallen geblazen. Vooral Aart Vierhouten was niet te houden.

Vierhouten had de pech in de laatste kilometer de voorste man van Vacansoleil te zijn. Door deze regiefout is de overwinning mogelijk aan de neus van de jongste Nederlandse wielerploeg voorbij gegaan. Want Bobbie Traksel, zevende in de uitslag, had misschien kunnen winnen van Graeme Brown. Brown immers was degene die bijna alle aanvallen in de finale counterde. Dat waren inspanningen die hem in de sprint opbraken.

Deze ronde ging dit jaar bijna niet door. Dankzij Eneco kon de begroting sluitend worden gemaakt en het korte leven van deze wielerwedstrijd met een jaar worden verlengd. Misschien wordt het ooit nog eens een klassieker. Enkele voorwaarden hiervoor zijn aanwezig: een grote sponsor, een uitgebreide televisieuitzending verzorgd door SBS6.
Maar ook kun je de conclusie trekken dat deze koers niet door iedereen serieus wordt genomen. Op de website van de Ronde van het Groene Hart zelf moet je goed zoeken eer je de uitslag vindt. En dan gaat het nog maar om de eerste vijftien. Op de website van Skil-Shimano is zelfs helemaal niets te lezen.

Vacansoleil meldt vanzelfsprekend vol trots hun ruime aanwezigheid in de finale.

[22 maart 2009]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek