|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Wie wint de Tour van 2008?

Zaterdag werd het startschot gegeven voor de Ronde van Frankrijk. De Tourorganisatie hoopt dit jaar op een Tour sans, een Tour zonder dopingschandalen.
Het was nog voordat een startschot klonk al een Tour sans: een Tour zonder de winaars van de gele trui en de groene trui van 2007, zonder de wereldkampioen, zonder de sterkste wielerploeg en ook nog eens een tour zonder Jacques Chapel.
Hoe denken de tourvolgers hierover?
We vragen het aan ervaringsdeskundige bij uitstek, hartspecialist Jora Fendengs.

 

Meneer Fendengs, Valverde wint meteen al de eerste etappe. Blijft hij in het geel? Gaat hij à la Jalabert in de Vuelta van 1995 zo’n beetje alles winnen. Brengt hij het geel naar Parijs?

U kent uw klassiekers. Dat siert een mens. Alejandro Valverde is inderdaad een veelwinnaar, een groot kampioen. Ondanks zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto  mag hij dit jaar toch van start gaan in een tour die schoner wil zijn dan het onderlaken van een devote non. Heel inconsequent van de organisatie, maar dit terzijde.
Een grote ronde heeft Valverde echter nog nooit gewonnen. Eens moet natuurlijke de eerste keer zijn. Toch zie ik het dit jaar niet gebeuren. Valverde is dit jaar te vroeg in vorm gekomen. Het winnen van de Dauphiné Libéré zal hem opbreken.

 

Wie kan volgens u deze Tour wel winnen?

De sterktste ronderenner is zonder twijfel Alberto Contador. Wie doet het hem na: twee grote rondes achter elkaar winnen?

 

Maar Contador doet niet mee!

Nee, hij mocht niet starten van de Franse organisatie. Heel inconsequent van de organisatie. Contador werd aanvankelijk ook genoemd in Operacion Puerto, maar zijn naam werd al snel gezuiverd.

 

Dus niets stond hem in de weg om dit jaar in de gele trui van start te gaan?

Hij fietst voor Astana, de sterkste ploeg van het peloton. maar Astana mag niet starten van de tourdirectie. Een bijzonder inconsequente beslissing.

 

Die ploeg is  toch twee jaar in verband gebracht met doping?

Dat wordt gezegd, maar  is niet zo. Vorig jaar waren er wel twee dopinggevallen, dat zijn op zichzelf staande gevallen. Er was nooit sprake van structureel dopinggebruik. Bovendien is daarna de hele structuur van de ploeg omgegooid. In feite is het nu een andere ploeg geworden. Alleen de naam is het zelfde gebleven.
Het jaar daarvoor hebben ze onderdak geboden aan de renners die op straat kwamen te staan in verband met  een dopingaffaire bij de ploeg Liberty Seguros van Manolo Saiz. Dat was een bijzonder sociale opstelling. Daarvoor worden zij nu gestraft.

 

Wie kunnen nog meer deze tour winnen?

Klöden en Leipheimer.

 

Beiden Astana!

Inderdaad. De sterkste renners doen dit jaar niet mee. Tom Boonen ontbreekt ook al. En dan hebben we het over de groene trui van vorig jaar!

 

Maar die heeft dan ook drugs gebruikt.

In zijn vrije tijd. Geen reden om hem te schorsen. Dat is dan ook niet gebeurd. Maar de Tour wil hem niet. De tourorganisatie is bijzonder willekeurig in zijn beslissingen en de wielerploegen laten het allemaal over zich heen gaan. Zo'n Boonen is natuurlijk de blikvanger van Quick Step. Zonder hem krijgt Quick Step aanzienlijk minder publiciteit.  Ze hadden kunnen zeggen: als jullie Boonen niet willen hebben blijven wij als ploeg weg. Maar dat zeggen ze niet. Ploegleiders zijn laf. Dat bleek al aan het begin van het seizoen, toen Astana zonder goede reden niet mocht starten in Parijs – Nice. De andere ploegen hielden hun mond dicht. Zij dachten maar aan een ding en dat is meedoen aan de Ronde van Frankrijk.

 

De Tour is de mooiste wedstrijd van het jaar.

Dat zeggen zij zelf altijd. En zolang anderen hen nabauwen gaat iedereen erin geloven. Dat noemen we de self fulfilling prophecy. We hebben net een prachtige Giro achter de rug  met Contador als uiteindelijke overwinnaar. Het moet nog maar blijken of deze Tour net zo interessant wordt.
In september krijgen we de Vuelta, met Contador! Mij dunkt dat dat een interessante ronde gaat worden.

 

Maar de Tour is wel de zwaarste van de drie grote rondes.

Dat weet ik nog zo net niet. Maar als dat het geval is, dan creëert de Tour haar eigen probleem. Je hoort vaak zeggen dat je de Tour niet kan winnen op een boterham met levertraan...

 

...pindakaas?

What so ever! In elk geval hebben ze de boter op hun hoofden gesmeerd. Je bent  niet geloofwaardig als je beweert te streven naar een schone Tour als je tegelijkertijd de wedstrijd onmenselijk zwaar maakt.
Ik vind dat de organisatie dolende is.
Kijk naar de eerste etappe. De Tour begint al jaren lang met een proloog. Boeiend om te zien. Publicitair van hoge waarde. Nu doen ze het anders. Het is een gewone etappe met een massasprint geworden. Je hoeft in feite alleen maar de laatste kilometers te volgen op de televisie. Weg publiciteit.

 

U heeft er dit jaar niet zo veel zin in?

Voor mij hoeft het niet. Jacques Chapel, de stem van radio Tour de France, is er ook al niet bij. Die is Theo Koomen gaan opzoeken in de hemel. Reken maar dat zij daar voor spektakel gaan zorgen! Ik doe wel mee aan de spelletjes, alleen omdat ik spelletjes leuk vind.

 

Ten slotte nogmaals: wie gaat dan wel deze Tour winnen?

Het valt mij op dat in de prognoses de renners van CSC over het hoofd worden gezien. Heel slim van Riis, hun ploegleider. Hij heeft zijn mensen low profile gehouden. Maar er zitten  potjandorie sterke renners bij: Sastre, bijna een garantie voor een podiumplaats, en de broertjes Schleck. Ik hoop op Andy, de jongste. Die heeft vorig jaar een geweldige Giro gereden, zijn eerste grote ronde. Dat zou ik mooi vinden: Andy Schleck in het geel. En dan volgend jaar de confontratie aangaan met Contador. Als de ASO, de organisatie, zich dan ook nog eens minder arrogant, stupide en onsportief opstelt, kan het weer leuk worden.

 

Einde van het interview. De hartspecialist duikt nog even achter de computer om te kijken hoe zijn ploeg heeft gescoord in de ThuisTour, het enige tourspelletje dat er toe doet.

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek