|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Achtste plaats voor Piet Rooijakkers

Tijd heelt alle wonden. Maar soms kost het een pakhuis vol geduld. Nu het nieuwe wielerseizoen op kousenvoeten op gang is gekomen begin ik even zo stiekem uit te kijken naar de officiële start ervan in de Lage Landen. Dat was altijd de Omloop Het Volk, maar niets blijft tegenwoordig hetzelfde. Op 28 februari wordt de Omloop Het Nieuwsblad, dat is dus de nieuwe naam, verreden. Ik ga mij dan nestelen voor de televisie, want ik wil de nieuwe kleuren van het peloton zien.

Vandaag is Piet Rooijakkers geëindigd op de achtste plaats in de Ronde van de Middellandse Zee. Is dit boeiend? Ja! Sinds het nieuwe nummer van De Muur is verschenen, zijn zulke uitslagen boeiend geworden. In dat nummer wordt namelijk van de eerste tot de laatste bladzijde verslag gedaan over het wel en wee van de wielerploeg Skil-Shimano gedurende het seizoen 2008.

Nooit geweten dat je als ploeg uiterst tevreden kunt zijn met de tweede plaats in een etappe na een goed gelukte voorbereiding van de sprint. Zulke dingen dus. Nando Boers schrijft erover in De Muur op de luchtige wijze die het wielertijdschrift kenmerkt. Stukje voor stukje wordt, om maar wat te noemen, een portret geschetst van ploegleider Piet Hoekstra, de routinier die levenswijsheid doceert bij de wasmachine. Je wordt meegseleept in 'de kwestie' Lhotellerie en je maakt kennis met Tom Veelers.

Vorig jaar was ik, moet ik bekennen, van het wielerpeloton aan het vervreemden. De reden was de grote rotzooi in wielerland die begon met een ordinaire machtstrijd tussen ASO en UCI. Het leek wel de schaakwereld! Daar heerste namelijk een tijd lang totale anarchie; het leidde er zelfs tot een scheuring. Het enige voordeel daarvan was dat er gelijktijdig twee wereldkampioenen waren. Maar verder was koning wanorde de baas.

Dit jaar is - voor zo ver mij bekend - nog geen enkele coureur betrapt op een discrepantie met zijn whereabout. Het gekibbel tussen UCI en ASO lijkt verstomd.

Oké, zand erover. We beginnen dit seizoen met een schone lei en doen net of er niets is gebeurd. Landis, Basso, Hamilton en Vinokourov sluiten we in onze armen als verloren zonen. Ullrich mag er wat mij betreft ook weer bij. Met frisse moed kijken we naar de Tour van 2009.

Maar let op de komende lente. Als tulpen zullen twee Nederlandse wielerploegen uit de nu nog koude grond schieten. Vacansoleil is de nieuwe hoop. Fietsten ze het vorig seizoen nog mee op de kont van de renners van Skil-Shimano, in het nieuwe wielerseizoen gaan ze het op eigen kracht fiksen. Het zijn geen misselijke mannetjes in die stal. Cooke, Lhotellerie, Leukemans dat zijn toch al basisingrediënten voor een leuke ploeg.

En het al langer bestaande Skil-Shimano gaat de aandacht trekken met Floris Goesinnen, Theo Eltink en Tom Veelers. Om maar wat te noemen!

Welke van de twee kleintjes gaat het in 2009 helemaal maken?

[15 februari 2009]
Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek