|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Cassani, wat moet ik nou met jou?

Zei Davide Cassani dat nou werkelijk? Het is nu al weer een week geleden en al die tijd is zijn uitspraak in mijn hoofd blijven hangen als een vergeten kledingstuk aan de waslijn.
Het is wel een uitspraak uit de tweede hand. Theo de Rooy maakte hem in een tv-uitzending van Spraakmakende zaken. Die aflevering ging over de spectaculaire verwijdering van Michael Rasmussen uit de Tour de France door diezelfde Theo de Rooy, toen nog directeur van de Rabobank wielerploeg.

Cassani vertelde in een interview met Rolf Sörensen, een andere voormalig profwielrenner en televisieverslaggever, dat hij Michael Rasmussen zag trainen in de Dolomieten. Niets aan de hand, een achteloze opmerking gemaakt in alle eerlijkheid.
Cassani wist echter niet dat Rasmussen geacht werd te trainen in Mexico. Cassani wist bovendien niet dat Rasmussen onder vuur lag door zijn voortdurend gejok over zijn verblijfplaatsen. Ten slotte wist Cassani niet dat zijn uitlating voor Theo de Rooy de druppel was die de emmer deed overlopen.

Die aflevering van Spraakmakende zaken ging dus over deze kwestie. In de studio werd De Rooy ondervraagd door Paul Rosenmöller. Het was voor De Rooy zijn eerste optreden in het openbaar sinds hij zijn ontslag hadgenomen bij Rabobank.

Theo de Rooy vertelde in de uitzending dat Cassani enorm was geschrokken over de gevolgen van zijn opmerking over Rasmussen. Cassani is een vriend van De Rooy. Cassani was bereid, vertelde De Rooy, om de zaken anders voor te stellen, te rectificeren als het ware, om de positie van Rasmussen en in elk geval die van De Rooy te redden. Daarop antwoordde De Rooy dat hij zich maar beter bij de waarheid kon houden. Er was immers al zo veel gelogen.

De bereidheid van Cassani om die waarheid anders voor te stellen trof mij.
Ik had er twee gedachtes bij. De eerste reactie die in mij opkwam was die van de regerende leugen in het wielerpeloton. ‘Zie je nou wel,’ riep ik toen in mijn gedachten uit. Het is een wereld waarin in het gunstigste geval de waarheid pas boven water komt als de leugen tien keer is ontkracht. Het gemak waarmee Cassani met de waarheid omgaat is hier het zoveelste voorbeeld van.

De andere gedachte was die van solidariteit. Regelmatig wordt de vraag gesteld of er nog wel sprake is van solidariteit in het profpeloton. Het antwoord daarop weet ik niet. Wel zag ik in die aflevering van Spraakmakende zaken een heel mooie voorbeeld van vriendschap.
Davide Cassani, jij bent er toch maar in geslaagd om in mijn hoofd te blijven hangen.

[12 december 2007]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek