|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact

6-daagse van Rotterdam, een gezinsuitje

De Rabobank zesdaagse van Rotterdam, 2009

Boeiend! Dat was kort samengevat onze indruk van de Rabobank 6-daagse Rotterdam. Leuker dan een voetbalwedstrijd, zei de zoon. Verkeerde voetbalclub dus, dacht de vader.

Deze vader en zijn zoon bezochten op een winterse zondagmiddag de Ahoy-wielerbaan. Voor een 6-daagse. Vertel het iemand en er wordt onmiddellijk een beeld opgeroepen van een rokerige ruimte, opzwepende dreunmuziek, een doldwaze omroeper met een onvermijdelijke microfoon-r (daarrr gaat Rrrrisi ervandoorrr), bierdrinkende mannen en almaar rondjesrijdende wielrenners. Dat beeld klopt. Maar de rook in de ruimte komt niet van sigaretten maar van de rrronkende derrrny's. Van een andere vader en zoon, de Zijlaards.

Zo'n 6-daagse is een spektakel vol afwisseling. Daar zorgen de diverse programma-onderdelen wel voor. Het vraagt in het begin veel van de concentratie, maar als je eenmaal door hebt waar het over gaat kun je gerust even de baan verlaten voor een broodje hamburger of een bekertje cola. Tussen de wielernummers door is er ruimte voor ander vertier. Zoals acrobatiek op de fiets. Of live muziek.

Wat dat laatste betreft verdient Sebastian Donadio een eervolle vermelding. Want tussen de baantjes door zong en speelde de Argentijnse charmeur op het podium Angels van Robbie Williams. Met als toegift Meisjes met rode haren, samen met onze Apeldoornse Leon van Bon.

Donadio en Van Bon zingen tijdens de zesdaagse van Rotterdam

De zondag is de familiedag van de Rotterdamse wielerzesdaagse. Het aanvangstijdstip van het wielerfeest is op deze dag verplaatst naar het middaguur. Taferelen van bierdrinkende dikbuiken doen zich dan niet voor. Of dat op de andere dagen wel zo is, weten we niet. We waren er alleen op de familiedag, met doorgegeven kaarten.

Wel een weetje is dat Jan Pijnenburg de eerste editie won, samen met Cor Wals. Dat was in 1936. Pijnenburg kwam uit Tilburg, net als de toegangskaarten.

[11 januari 2010]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek