|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact

Wim de Bie gaat Nederland coachen

Nederland heeft een Nationale Mental coach (NMC). Het werd tijd, want Nederland is steeds meer aan het dwalen geraakt. Stuurloosheid is bestanddeel geworden van onze nationale identiteit, wat dat dan ook moge zijn. Máxima heeft daar ooit iets over gezegd. Alleen al de reacties op haar uitspraken vormden een duidelijk bewijs dat een NMC hard nodig is. Luister naar onze coach en roep bij dwaling zijn raad in. Het is helemaal gratis.

De Federatie van Coaches in Nederland heeft Wim de Bie gevraagd om onze Nationale Mental Coach te worden. Gesteund door precies de helft van het Simplistisch verbond heeft De Bie tot veler opluchting deze taak op zich genomen. Voor het jaar 2010 krijgt hij 'onbeperkte toegang tot alle lezingen, congressen, seminars, conferenties en vergaderingen, die zowel in de openbaarheid als achter gesloten deuren op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden plaatsvinden'.

Is hier sprake van een zware taak? Moet je van goeden huize komen om deze verantwoordelijkheid te dragen? Dat is een vraag waar Wim de Bie zelf nog niet uit is. Coaching is immers een moeilijk te vatten activiteit. Dat is een reden dat er veel beunhazerij is in dit vakgebied. Maar De Bies ruime levenservaring en gemakkelijke mediapresentatie staan garant voor een goede uitoefening van deze functie. Ook humor is een belangrijke eigenschap.

Wat vooral nodig is, is een portie gezond verstand. En een frisse kijk op de wereld. Met een uitgeschakelde nakakelmodus wordt al flinke vooruitgang geboekt. Want dat gaat onder andere mis de laatste jaren. Elk incident ergens in een woonwijk wordt opgepikt en uitvergroot door de media en nagepraat door de burgers.

Wim de Bie en Kees van Kooten slaagden er gedurende tientallen jaren in de bevolking een spiegel voor te houden. Alledaagse ongemakken werden aan de kaak gesteld: ontoegankelijke verpakkingen, vooroordelen, taalverloedering, foute Duitsers, oorlogstrauma's. Als Simplistisch Verbond stelden zij de waanzin van de dag aan de kaak. Stelde iemand zich aan? De mattenklopper erover!

Dat wakkerschudden gebeurt nauwelijks nog in deze tijd van afkalvend fatsoen. Niemand houdt nog spiegels voor. Spiegels worden alleen nog gebruikt om de eigen ijdelheid te bevestigen.

Wim de Bie is het jaar begonnen in zijn nieuwe functie. De NMC heeft natuurlijk een eigen website. Daarop staat zijn missie, doel en werkwijze op openhartige en eerlijke bewoordingen geformuleerd. Op de website staat ook een verwijzing naar een meer dan uitgebreid overzicht van al dan niet bij de FCN aangesloten coaches in Nederland!

[20 januari 2010]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek