|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Marrit Leenstra,
ze wint ook al met Google

Marrit Leenstra (foto AD)
Foto: Karel Zwaneveld

Je zou maar beweren dat de jonge wielrenner Johan Cruijff op het punt staat om internationaal door te breken. Ze zouden denken dat je mesjogge bent geworden. Toch is iets vergelijkbaars aan de hand.

Marrit Leenstra (1973) is een volleybalster die drie keer aan de Olympische Spelen heeft meegedaan. Je bent een echte klasbak als je dat kunt zeggen.
Ik kwam hier toevallig achter toen ik enkele weken geleden Marrit Leenstra (1989) aan het googlen was. Ik was op zoek naar een schoolkind en kwam terecht bij haar juf, bij wijze van spreken.
Ga nu, drie weken later, maar eens op die naam googlen. Dan kom je uit bij het kind en niet meer bij de juf. Alweer een wedstrijd gewonnen door Marrit Leenstra, de schaatster. Ze gaat wel heel snel!

Ik hoorde voor het eerst haar naam vallen bij wedstrijden voor de World Cup in Salt Lake City en Calgary. Dat was in december vorig jaar. Ik was toen aan het strijken en dan luister ik of naar muziek of kijk ik tv. Met halve aandacht bij het schaatsen kwam zij plotseling in mijn leven.
Marrit Leenstra, een broekie, reed daar zomaar tussen de wereldtoppers. Ik spitste mijn oren en het strijken ging vanzelf een stuk trager. De was wegstrijken was er niet meer bij. De snelheid uit mijn strijkijzer was verdwenen in de ijzers van Marrit. Zo krijg ik ook een beetje eer van haar prestaties.
Ze verbeterde op de 1500 meter het wereldrecord junioren. Dat was nota bene in handen van Ireen Wüst. Ja, die!

Ze zat nog op school en was bezig met haar VWO-examen, begreep ik. Kon ze de lessen dan wel missen door hier te schaatsen, werd haar gevraagd. Ik heb mijn leerboeken meegenomen, antwoordde ze.
Wat een meid! Zat ze daar met haar schoolboeken tussen al die cracks. Ging ze tussen de vakken Nederlands en biologie in even een wereldtijd schaatsen. En dan weer terug naar haar hotelkamer om te msn'en met haar klasgenootjes. Misschien had ze wel knuffels meegenomen voor op haar hotelkamer.

Meestal komen de topsporters pas in je leven als ze al topsporter zijn. Dan besef je bijvoorbeeld: he, die Sven Kramer, die is pas echt goed zeg! Dan is dat eigenlijk al te laat, je hebt hem niet zien aankomen. Zijn weg naar de top is jou ontgaan.

Met Marrit Leenstra heb ik het gevoel op tijd te zijn.

Marrit Leenstra (10 mei 1989) is geboren in het Friese Wijckel. Ze schaatst eigenlijk bij Jong Oranje, maar is daar niet te houden. Ze maakte in het weekend van 25 november 2006 - als invalster - haar World Cup-debuut. In 2007 plaatste ze zich op eigen kracht voor de World Cup op de 1000 en 1500 meter.Tijdens het NK Allround won ze in 2007 de 1500 meter. Daardoor plaatste ze zich voor het EK Allround. Daar behaalde ze zilver op de 500 meter en brons op de 1500 meter. Ze eindigde in het klassement op een zesde plaats. Ze mag nu meedoen aan het WK Allround op 9 en 10 februari in Berlijn.

[24 januari 2008]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek