|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Gesorteerd of ongesorteerd
Of bedoelt u wat anders?


Foto: © www.kraayennest.nl

'Wil je geen suiker in de koffie?', wordt mij wel eens gevraagd. Precies zo op deze manier. Ik vind het een lastige vraag om antwoord op te geven. Vooral omdat ik wél suiker wens in mijn bakkie troost. Ik wil daarom duidelijk zijn en weet dat een simpel 'ja' of 'nee' soms tot een Babylonische spraakverwarring leidt. Want volgens de regels van de logica moet ik 'nee' zeggen om wel suiker te krijgen. In de praktijk echter geef je doorgaans met 'nee' aan dat je geen suiker blieft. Doorgaans.

Net zo lastig vind ik het als ik die zeldzame keer in de chocolaterie om een doos bonbons vraag. Ik wil dan van alles wat, maar ze vragen mij of het gesorteerd mag zijn. Dan is de verwarring begonnen. Sorteren? Dat betekent voor mij dat je alle soorten bij elkaar doet. Dus antwoord ik met 'ongesorteerd' om vervolgens om de oren geslagen te worden met de vraag 'van welke soort dan?'

Het draait eigenlijk om iets anders zeggen dan je bedoelt.

Onze kinderen bezoeken openbare scholen, dus met gesorteerde klassen want in zo'n klas zit van alles wat. Maar op het bijzonder onderwijs zitten de leerlingen gesorteerd naar levensbeschouwing bij elkaar. Die scholen zijn dus ongesorteerd in de betekenis van de doos bonbons.

Op de middelbare school kun je in de brugklas dan nog eens voorsorteren naar het juiste niveau, waarna de leerlingen gesorteerd bij elkaar komen. Zelfs op een ongesorteerde school. Probeer het hoofd maar helder te houden bij deze begrippen.

We leven in een multiculturele samenleving. Die schijnt volgens Cameron, Merkel en Verhagen mislukt te zijn. Ik zie het beeld voor me van een door mekaar gehusselde doos gesorteerde gebakjes. Of bedoelden ze wat anders dan ze zeggen?

[9 januari 2014]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek