|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Gel-Cumulus 10

Gooi je ouwe schoenen niet weg voordat je nieuwe hebt. Maar wanneer ben je eigenlijk aan nieuwe toe? Veel te laat als zuinigheid je met de paplepel is ingegeven. Te vroeg als je gevoelig bent voor de snelle ontwikkelingen op het gebied van sportschoentechniek.

Na een jaar of twee kun je maar beter afstand nemen van je hardloopschoenen. Misschien zien ze er nog goed uit, maar de demping is uitgewerkt. Ongemerkt is de lichte tred veranderd in een stampende galop. Je hebt nog wel sportschoenen aan je voeten, maar het hadden net zo goed pantoffels kunnen zijn. Als je de kenners moet geloven.

mijn oude loopschoenen

Dit is mijn vierde paar renschoenen in 35 jaar. Oké, in het prille begin liep ik op gympen, die paar jaar mag ik dus niet meetellen. Maar daarmee rekening houdend zou ik minstens aan mijn tiende paar bezig moeten zijn. Ik begeef mij dus in het kamp der vrekken. Geen geld over voor nieuwe schoenen. Of gewoon geen geld.

Een leek kan zien dat ik veel te lang heb doorgelopen op deze schoenen. De hakken zijn versleten aan de buitenkant, ik liep al op de tweede laag! De dempende werking is net zo actief als een slapende vulkaan die de coma nimmer zal verlaten.

Pas kocht ik een nieuw paar. Gel is het toverwoord, schokabsorptie de uitdaging. Ze zijn mooi! Het inspecteren van de onderkant is al een genot. Het toont een fraai landschap van eilandjes verbonden door zeeën van gel. De eilandjes zelf zijn omgeven door diepe ravijnen. De hak lijkt op het gebit van een kind dat nog aan de beugel moet: de kiezen steken ferm uit de kaak met flinke flossgaten ertussen. De zool lijkt op een bonbonschaal waaruit je de lekkernijen moet peuteren. Hak en zool zijn verbonden door donkere kabels van gel, ingebed in een doorzichtig gelbad. Dan heb ik het alleen nog maar over de zichtbare gel.

In de winkel voelde ik het comfort al. Wel vroeg ik mij af in hoeverre deze ervaring werd gestuurd door de technische specificaties, de indrukwekkende naam van de schoen en de prijs. Als je een Volvo koopt zul je immers ook niet gauw vinden - en al helemaal niet zeggen - dat hij rijdt als een krant.

Gisteren heb ik er voor het eerst op gelopen. Mijn voeten raakten het asfalt, maar mijn lichaam merkte er niet veel van. Ik zal niet beweren dat het lopen vanzelf ging, maar het ging wel beter. Als ik een klokje bij mij had, dan zou ik hebben gemeten dat ik vandaag langer liep dan andere keren.

Ze zijn goedgekeurd, mijn nieuwe schoenen. De oude mogen weg.

[29 december 2008]
Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek