|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact

alice

Vrienden voor het leven

Geld moet rollen en niet liggen rotten in ouwe sokken. Zo eenvoudig is het uitgangspunt van onze economie. Drempels die het consumeren belemmeren worden weggehaald. Je komt tegenwoordig eenvoudiger aan een doorlopend krediet dan aan een smurf bij Albert Heijn.

De verkopende partij krijgt ook steeds makkelijker haar geld voor de geleverde waar of dienst. De infrastructuur van de geldstromen waarborgt het incasseren van het vereiste bedrag. Periodieke overschrijvingen, automatische incasso’s en rood mogen staan aan klantzijde genereren een ononderbroken girale stroom aan euro’s. Als er maar op enig moment een handtekening is gezet. Want een andere basisvoorwaarde van onze economie is: geen overeenkomst zonder handtekening.

Soms slaat het gemak waarmee wordt geïncasseerd ver door. De consument blijkt ineens geen baas meer te zijn over het eigen geld en incasseren is diefstal geworden. Gek genoeg kan dit gebeuren zonder dat ook maar ‘ergens’ een handtekening is gezet.

Dit is het geval bij enkele sms-abonnementen. Abonneren is gemakkelijker dan ademhalen, het is gebeurd zonder dat je er erg in hebt. Het abonnement stopzetten is vaak onmogelijk. Berucht zijn de ringtone-abonnementen en de prijsvraag-sms-jes à een honderdtal eurocenten p.o.b. (per ontvangen bericht). De abonnee heeft de hele kleine lettertjes dan niet goed gelezen of een kind is een keer verleid om te proberen een spelcomputer te winnen.

Bij een incasso heb je nog de mogelijkheid om je geld terug te laten boeken, maar bij zo’n sms-dienst sta je machteloos. Het abonnement opzeggen lukt niet, op mailtjes aan de klantenservice wordt niet gereageerd. Een geluk bij een ongeluk is als je een prepaidtelefoon hebt. Want in dat geval houden de sms-jes op zodra het beltegoed ontoereikend is. Maar je mobiel is dan wel onbruikbaar geworden.

De weg van de minste weerstand is je gsm unlocken en een nieuwe simkaart kopen. Dat dient ook een ander doel: geld moet rollen.

[16 maart 2008]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek