|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact

De vriezers

Als twee monumenten staan de vriezers in de bijkeuken. Het zijn herinneringen aan een voorbije periode. Aan een tijd waarin het zoete inval was, bijna altijd rondom het tijdstip van het avondeten. De Indische gastvrijheid speelt daarin een rol, maar ook haar veelgeprezen kookkunst.

 De vriezers deden dienst als back-up. Mocht de maaltijd die in de keuken werd bereid niet toereikend zijn voor het onvoorspelbare aantal monden, dan boden de vriezers uitkomst. Nooit was er tekort. Die ene keer dat ik dacht dat er te weinig zou zijn voor alle gasten loste zij het probleem op met een uitgekiende verdeling van de gerechten over de borden. Verdelen is ook een kunst die ze beheerst, in alle opzichten.

 Eerst kwam er één vriezer in huis, eigenlijk was die al extra. Want de dubbeldeurskoelkast beschikte over een vriescompartiment. Voor Indische mensen is de ruimte achter zo'n tweede deur echter nooit toereikend, dat hoeft niet uitgelegd te worden. De extra vriezer werd gebruikt om restanten of complete maaltijden in te bewaren voor je weet maar nooit.

 De tweede vriezer werd noodzakelijk toen een voorraad spekkoek werd aangelegd. Die bakte mijn moeder zelf, dat was haar handel. Ze verkocht ze voor een eigen zakcentje. Het gaf haar in enige mate het idee van financiële onafhankelijkheid. Dit gebeurde natuurlijk zwart, maar niet kwaadwillig.

 Sinds twee jaar woont mijn moeder alleen in de flatwoning. Voor mijn vader hoeft zij geen maaltijden meer op voorraad te houden. De vrienden komen nauwelijks meer langs. Zo zij nog in leven zijn, dan slecht ter been. De kinderen en kleinkinderen komen haar natuurlijk wel opzoeken. Dan wordt er wel eens een greep in de vriezer gedaan. Maar om voor hen twee vriezers aan te houden? Spekkoeken bakt ze al lang niet meer.

 Toen ik haar onlangs bezocht keek ik peinzend naar die twee vriezers. Wegsaneren die handel! Dat was mijn plotselinge ingeving. Misschien uit overwegingen van energiebesparing, misschien om al een beetje op te ruimen voor... het geval dat. Toen viel een mogelijke consequentie van zo'n daad mij in: het weghalen van een vriezer, is dat niet het zelfde als het amputeren van een stukje van haar leven?

Die twee vriezers, ik blijf er maar van af.

 

[30 maart 2009]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek