|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
De eerste keer
Town of Saints op weg naar roem

achterkant met handtekening van het hoesje van de debuut-cd van Town of Saints

Het 'podium' was al in gereedheid gebracht voor het korte optreden van Town of Saints toen ik de Goudse platenwinkel betrad. Ik zag er twee trommels klaar staan voor de drummer en dat vond ik eigenlijk een beetje jammer. Want ik wist dat Sietse Ros lekker tekeer kon gaan op zijn drumstel.

Later werd snel duidelijk dat mijn teleurstelling misplaatst was. Twee trommels, wat je daar allemaal niet mee kan doen met twee stokken in de handen en een goed gevoel voor tikken en timing! Roffelend en slaand wees hij de richting voor zanger en gitarist Harmen Ridderbos en violiste en zangeres Heta Salkolahti. De weg was het pad van hun muziek die je ergens moet plaatsen tussen folkrock en indiepop. Ze speelden met een frisheid van jonge lammeren en de speelsheid van puppies. Het was immers werelddierendag.

Town of Saints brachten een aantal nummers van hun debuutalbum Something to Fight With. Het publiek kon - nu nog - van heel nabij beoordelen of de oproepen op Facebook en Twitter terecht waren. De deur stond open en naast de winkel was een caféetje met een terrasje aan een grachtje. De terrasbezoekers aldaar konden toch maar even lekker genieten van een puik setje gratis muziek. Er zijn slechtere scenario's denkbaar voor een zonnige oktobermiddag in een schilderachtig provinciestadje.

Het debuutalbum. Alles moet de eerste keer zijn. Voor mij was het de eerste keer dat ik een in-store optreden meemaakte. Ook was het de eerste keer dat ik goed besefte hoe moeilijk het eigenlijk is om als beginnende band naam te maken en door te breken. Probeer eerst maar eens een platenmaatschappij te vinden die je album wil uitbrengen, waarbij je vaak ook nog eens zelf fondsen moet werven. En als het dan zo ver is begint de klus om jouw muziek aan de man te brengen. Er moet publiciteit worden gemaakt, je moet als het even kan op r&tv verschijnen en in korte tijd je muziek ten gehore brengen. Dat luistert nauw, want elke week opnieuw verschijnen er albums die om aandacht vragen. Zo kan het gebeuren dat je op weg van Groningen naar een optreden in Rotterdam onderweg drie platenzaken aan doet en in Gouda verzeild raakt.

Toch kan het ineens snel gaan, wordt je naam opgepikt en beland je snel in het concertcircuit. Het zou me niet verbazen als dat het geval is met dit Gronings trio. Town of Saints staan volgend jaar zomer op de grote popfestivals, let op mijn woorden.

Nu zijn ze nog zo klein dat je in een platenzaak gewoon om hun handtekeningen kunt vragen. Zelfs ik durfe dat, eens moet de eerste keer zijn. Nooit meer zal ik zo dicht bij Heta Salkolahti staan, de violiste met dat mooie haar en die verrukkelijke stem. Finland, Nokia raken ze kwijt, maar ze hebben altijd nog Heta Salkolahti! Zal ik ooit nog een paar woorden uitwisselen met Harmen Ridderbos, die alle liedjes schrijft? "De eerste keer", dat zei ook drummer Sietse Ros toen hij zijn handtekening zette op de achterkant van het hoesje. Want ik was de eerste die het hem vroeg.

Maar het album was nog maar net uit. Zie je wel dat het snel gaat met Town of Saints!

Something to Fight With van Town of Saints is Hollanse Nieuwe van de Maand bij 3voor12 en album van de week bij ingeplugd.nl
Free Music Gouda is de enige fatsoenlijke platenzaak voor Gouda en omgeving
Snowstar Records is de platenmaatschappij die Town of Saints in portefeuille heeft

 

[5 oktober 2013]
Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek