|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Kim Janssen ‘in store’ bij Free Music Gouda
Het was weer record store day

Kim Janssen bij Free Music Gouda

Zaterdag 22 april vierden de onafhankelijke platenverkopers samen met hun trouwe muziekliefhebbers de jaarlijkse Record Store Day. Op deze bijzondere dag van het jaar vonden er door het gehele land mini-optredens plaats in de betere platenwinkels. Gouda heeft zo’n betere winkel: Free Music aan de Turfmarkt. Deze muziekwinkel timmert namelijk al een halve eeuw aan de weg door niet alleen een goede platenboer te zijn maar ook regelmatig in store optredens te organiseren met artiesten die hun ei uitgebroed hebben en hun nieuwe product willen promoten. Free Music laat Record Store Day niet voorbij gaan, adel verplicht immers. Zo stonden er maar liefst zeven acts op hun programma, een waar mini-festival met “een line-up waar Pinkpop niet aan kan tippen”, aldus een trouwe bezoeker van de winkel. Een popfestivalletje dus en dan nog gratis ook. Nou ja, de gedachte is wel dat je je beurs open trekt om een album te kopen. Of meerdere. En vooral vinyl, want speciaal voor Record Store Day komen de artiesten met niet te versmaden vinylexemplaren op de proppen. Heel jammer is dat voor iemand zoals ik, die een jaar of tien geleden vier kratten vol LP’s inclusief de draaitafel de deur uit deed in verband met ruimtegebrek. Dat was een beslissing waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk.

Wij kwamen er voor Kim Janssen. Want dat optreden was voor ons zowel een revanche als een buitenkansje. Zelf had ik de albumpresentatie van Cousins al meegemaakt op 31 maart in Tivoli de Helling. Een gedenkwaardig optreden was dat, met blazers en strijkers op het podium in een schitterende belichting en een Kim Janssen die er in zijn eigen achtertuin heerlijk in zijn nopjes kon zijn. Maar er zat voor mij een jammerlijk randje aan vast, want mijn vrouw kon door een fysiek ongemak niet mee gaan. Daardoor stond ik voor de vraag of solidair te zijn met de moeder van onze kinderen of naar het vurig verlangde optreden van Kim Janssen te gaan. Ik koos toen voor het laatste.

Maar nu trad Kim Janssen warempel op in onze eigen stad en zou het optreden waarschijnlijk niet al te lang te duren, dus dit zou mijn vrouw zeker aan kunnen. Zo fietsten we op een vroege zaterdagmiddag door een koude lentewind naar Free Music. Het begon te regenen. Een ideaal begin van een doemscenario, maar dat wilden wij niet toestaan. Kim Janssen trouwens ook niet, want hij speelde een verrukkelijke set liedjes die samen een uittreksel vormden van Cousins aangevuld met een lied van The Lonely Mountains, zijn voorlaatste album. Er waren drie verrassingen.

1. Het optreden van Kim Janssen was uniek op die dag; hij trad namelijk nergens anders op. Het was dus wel heel bijzonder dat hij voor Free Music koos!

2. Kim Janssen bleek er met zijn band op te treden, waar we rekenden op een akoestisch set in zijn eentje. Mooi!

3. Het geluid dat deze vier mensen voortbrachten bleek te kunnen tippen aan het geluid op het album Cousins.

Dat laatste is wel heel bijzonder, want op het album speelden blazers en strijkers mee, net als tijdens de albumpresentatie in Utrecht. Zonder die extra troepen, met sobere bezetting, kon het dus ook. Daar zorgde onder anderen Tamara van Esch met haar keyboards wel voor plus de vocale bijdragen van alle bandleden. Daarnaast werd er af en toe muziek tevoorschijn getoverd door het omzetten van een knopje, het trappen op een pedaal of het in werking stellen van een of ander mysterieus mechaniekje.

We zagen en hoorden de muzikanten van heel dichtbij, we waren immers in een winkel en niet in een popzaaltje. We zagen Tamara haar dingetjes doen en haar partijen meezingen, we zagen Thomas op zijn rechterbeen drummen, we hoorden Jesse heerlijk noten plukken op zijn bas en we hoorden Kim mooi, heel mooi zingen.

Mijn vrouw sloot Kim Janssen in haar hart en ik besefte dat ik die 31e maart in elk geval wel een goede beslissing had genomen.

De band:
Kim Janssen: zang en gitaar
Tamara van Esch: keyboards en zang
Jesse Varwijk: bas en zang
Thomas van den Berg: drums en zang

[22 april 2017]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek