|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Woorden zoeken bij Snow Patrol
Palpiteren, dat doet het!

fallen Empires van Snow Patrol

In vpro gids #49 stond een leuk stukje van Esther Gerritsen over het leren van nieuwe woordjes. Daartoe rekende ze ook bestaande woorden waarvan je de betekenis eigenlijk niet goed kent of die je verkeerd hebt onthouden. Op dat laatste kom je op pijnlijke wijze achter als je een keer uitgelachen wordt. Zo moest ik zelf hartelijk lachen om iemand toen die een keer 'voor pampers liggen' zei. Maar op zijn beurt lacht een ander weer om mij.

De beste manier om nieuwe woordjes onder de knie te krijgen, zeker als je ouder wordt en vergeetachtigheid een grote bedreiging vormt, is de herhaling. Gewoon vier maal achter elkaar het woord hardop zeggen en het blijft vanzelf hangen. Er in stampen dus.

Daar moest ik allemaal aan denken tijdens het luisteren naar 'Fallen Empires', het nieuwe album van Snow Patrol. Het woord palpeteren schoot mij te binnen.

De muziek van Snow Patrol is rustig en dringt zich niet op. Het zijn luisterliedjes, melancholisch gezongen door Gary Lightbody, de spil van deze Britse band. Het ritme is – zonder het onaardig te bedoelen - dreunend als de machinekamer van een boot, een locomotief, het hartje van een foetus. Ritmische patronen maken de dienst uit, uitbundige melodieën zijn uitzondering. De muziek doet soms wiskundig aan, zoals bij composities van Philip Glass. Aan de oppervlakte klinkt het door het palpeteren weinig spannend, monotoon zelfs. Maar na herhaald luisteren – er in stampen dus - ontdek je steeds meer details. De muziek openbaart langzaam haar rijkdom.

Palpeteren? Dat was het woord waarnaar ik zocht. Maar na raadpleging van het woordenboek bleek het niet eens te bestaan! Wel kent onze taal het woord palpiteren, dat is wat het hart doet als je opgejaagd of geëmotioneerd bent.

Palpiteren betekent dus eigenlijk snel kloppen. Het is een woord dat wonderwel goed past bij de muziek van Snow Patrol. Dus goed onthouden. Palpiteren, palpiteren, palpiteren, palpiteren!

[29 december 2011]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek