|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Leo Koster Sings Gene Clark
Leo Koster

Hier had een plaatje moeten staan

Komende vrijdag (8 februari 2019) komt het album Leo Koster Sings Gene Clark uit. Leo Koster is een artiest uit Meppel die oud genoeg is om de beginperiode van The Byrds te kunnen hebben meegemaakt. Gene Clark (1994 - 1991) zát die beginperiode in The Byrds. Na twee jaar verliet Clark om verschillende redenen deze legendarische groep en dat markeerde voor hem het begin van een onafhankelijke carrière waarin hij regelmatig samen met anderen muziek maakte, zoals met ‘banjoplukker’ Doug Dillard.

Twee van de mooiste albums uit de popgeschiedenis vind ik de eerste twee albums van Dillard & Clark. Hun muziek is niet goed in een hokje te plaatsen omdat het diverse genres (folk, country, bluegrass) omvat. De albums zijn mooi opgenomen en ze klinken zo zuiver dat ik op basis van het intro van Out on the Side in de winkel heb besloten tot een andere set geluidsboxen dan waarvoor ik kwam. Maar het waren vooral de composities van Gene Clark die bijdroegen aan de grootsheid van de muziek en niet te vergeten zijn bijzondere stem. Die herken je door de weemoedige klank, het haperingetje dat zo af en toe optreedt en het vermogen tot samenzang. Gene Clark blijkt door dit album tot de iconen van de popgeschiedenis te behoren.

Leo Koster zal dit allemaal beamen. Toen hij het eerste album van The Byrds hoorde raakte hij al meteen onder de indruk van de kwaliteiten van Gene Clark en Koster is hem in de gaten blijven houden. Ook dacht hij dat sommige liedjes misschien beter zouden worden met een nieuwe interpretatie. Hoe dan ook, hij is met het materiaal en met zijn eigen band aan de slag gegaan. Vorig jaar verscheen al een EP met zes songs. Daar zijn nu zes liedjes aan toegevoegd waardoor er een compleet album kan verschijnen.

Een uitstekend album is het geworden en let wel: deze muziek kan heel goed wedijveren met het originele werk van Gene Clark en is misschien nog wel beter. De muziek is puik en Leo's stem is puik. Koster is heel goed in staat die van Gene Clark te benaderen, zelfs met dat haperingetje erin. Het album opent met Echoes en als deze song je niet overtuigt dan kun je maar beter stoppen met luisteren want bij jou valt dan toch geen eer te behalen. Je hoort ook meteen de uitstekende begeleiding met ondermeer een prachtige steel guitar. De stem van Leo is dan nog niet dichtbij die van Gene, maar op For a Spanish Guitar, met een aanstekelijke fiddle (Byron Berline!) en accordeon, is hij aardig op weg. Al op Fair and Tender Ladies (André Sommer op steel) is hij er beland en horen we ook meteen het karakteristieke haperingetje in zijn stem. Net als op het prachtige Set You Free This Time, dat we van de Byrds kennen. Op Only Colombe horen we door het gitaartje (12-snarig?) ook die vertrouwde Byrds-sound.

Het is de combinatie van uitstekende songs met een uitgekiende begeleiding die dit album zo de moeite waard maakt. De productie, van Leo Koster zelf in samenwerking met BJ Baartmans, is ook nog eens vakwerk. Leo Koster Sings Gene Clark is zo veel meer dan gewoon een tribute-album geworden.

De band
Leo Koster - zang en gitaren
BJ Baarmans - gitaren, dobro en mandoline
Kees Maat - accordeon en keyboards
Sjoerd van Bommel - drums

[5 februari 2019]

Tekstenstek