|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Verzetsmuseum Z-H krijgt commensaal
Museum voor Vrede en Geweldloosheid trekt er bij in

Affiche voor de Vredesweek 2014 van Len Munnik

Het is eigenlijk nauwelijks te bevatten, maar de week waarin Obama het besluit neemt om IS te bombarderen en er elders in de wereld steeds meer oorlogen woeden, blijkt precies samen te vallen met de Vredesweek van 2014. Ironischer kan het bijna niet. Je kunt maar beter proberen dit positief te zien. Want het is in elk geval een goed moment om te beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is; dat je er moeite voor moet doen. En dat wij in de westerse wereld onze vrijheid en vrede moeten koesteren. De Vredesweek helpt om daarbij even stil te staan.

Op de valreep van deze Vredesweek opende het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een eigen museum in Gouda. Nou ja, eigen museum; het is een vaste plek in het Verzetsmuseum Zuid-Holland geworden. Daar, in het historische centrum van Gouda, had het Museum voor vrede en geweldloosheid in 2013 al een vaste wand gekregen waar ze een wisselende expositie kon inrichten. Die vaste wand is nu uitgebouwd tot een minimuseum met naast een wisselende expositie ook nog ruimte voor een vaste expositie. Ze is er nu definitief ingetrokken.

Zaterdag 27 september vond de opening plaats. Het werd een feestje met toespraken van mensen die op diverse manieren betrokken zijn bij vrede. Er klonk live-zang van de (Nederlandse) Raging Grannies, zes dames in de omaleeftijd, die protestliederen zongen.

En Peter van den Dungen, coördinator van het International Network of Museums for Peace en dus dé kenner van vredesgeschiedenis , hield de openingsspeech. In een tijdsbestek van een half uur gaf hij heel enthousiast een overzicht sinds de eerste toekenning van de Nobelprijs voor de vrede (1901) van de belangrijke mensen die zich hebben ingezet voor de vrede. Ineens kregen enkele straatnamen in Gouda een gezicht. En eigenlijk, zei hij, ligt het beginpunt van de vredesliteratuur misschien wel bij ‘onze’ Erasmus met zijn geschrift De klacht van de vrede.

De wisselexpositie bestaat uit alle affiches die Len Munnik heeft getekend voor de Vredesweek. Tot eind december zijn ze nog te zien in het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Kom gerust even kijken. De exposities van het Verzetsmuseum Zuid-Holland krijg je er gratis bij. Of andersom, ‘t is maar net hoe je het bekijkt.

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Locatie Verzetsmuseum Zuid-Holland:
Turfmarkt 30, 2801 HA Gouda. (Zie Google Maps).

[29 september 2014]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek