|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Seposa
Kauwgum voor dienders

De afbeelding op een externe website is verwijderd

Als er een mug neerstrijkt op je ballen begrijp je pas dat er alternatieven voor geweld bestaan om problemen op te lossen (vrij naar Confucius)

 

Onlangs ontwaakte ik uit een droom die mij in een lichte verwarring achterliet. Het was zo’n raadselachtige droom die kandidaat is om toegevoegd te gaan worden aan mijn rijtje terugkerende dromen. Nog maar een paar dagen eerder droomde ik er een uit die repeterende serie die mij mijn leven lang zal bijblijven. Dat was de droom van de drie huizen.

Ik bevond mij in een huis dat eigenlijk uit drie verschillende woningen bestond: drie oude, statige herenhuizen van uiteenlopende architectuur die aan elkaar grensden. Via later aangebrachte doorgangen in de scheidingsmuren kon je van de ene naar de andere woning lopen, het was zo in feite een groot huis geworden.Via via kon je achterafkamertjes bereiken en ‘geheime’ etages ontdekken. Ik kende er de weg, wat mij een goed gevoel gaf. Een kamer had ik mij in het verleden al toegeëigend, aan een enkele andere kamer kon ik zien dat die geconfisceerd was door anderen. Maar telkens dat ik er was zag ik er nooit een ander.

Het gegeven van de toegang door een gedeelde muur naar een andere woning kwam terug in de droom van afgelopen nacht. Die ga ik nu snel noteren voordat hij verdwijnt in de bodemloze prullenbak van mijn geheugen.

Ik kwam - samen met een vriend of kennis, maar in elk geval iemand zonder duidelijke identiteit - via een luik in een of andere ontmoetingsruimte in een expositieruimte terecht van een aangrenzend gebouw, dat kennelijk fungeerde als klein museumpje. Ik zag daar iets in een vitrinekast liggen waar ik hem op wilde wijzen omdat ik het van groot belang vond. Het betrof seposa, een drug die je alert hield. Ik kende het niet. De politie in de VS gebruikt dat in kauwgum, zo leerde ik van de begeleidende tekst. Dat is dan ook een reden dat je altijd kauwende agenten ziet in Amerikaanse films, bedacht ik mij. Het bestaan van seposa, zojuist ontdekt door mij, wilde ik met mijn metgezel delen. Maar mijn opgetogenheid werd beantwoord met zijn irritatie. Dat speelde verder geen belangrijke rol in mijn droom. Behalve dat dat bij mij weer ergernis opriep en er een potentieel conflict ontstond.

Seposa! Het voelde als een openbaring.

Uren later raadpleegde ik het internet om de betekenis van seposa te achterhalen. Wat bleek? Het woord bestond helemaal niet, dus ook die drug niet! Maar wel stuitte ik op basis van de zoekwoorden se posa op een wijze les van Confucius. Ik denk dat dat de diepere betekenis is van mijn droom: een herinnering dat je zonder geweld conflicten kunt oplossen.

[14 december 2016]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek