|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Hoofdgebouw van Radio Kootwijk

Indische verbanden

De zaterdag voor Pasen brachten wij een bezoek aan Madurodam. Dat stond jarenlang op ons wensenlijstje; we waren er laat mee. Twee dagen later, op paasmaandag, wandelden wij in de omgeving van Radio Kootwijk. Daartussenin overleed Rudy Kousbroek.

Sterven met Pasen, je zou er bijna een religieuze gedachte bij hebben. Rudy Kousbroek had echter niets met welke godsdienst dan ook. Dus ook niets met goenagoena. Ook al was hij geboren op Sumatra en bracht hij zijn jeugd grotendeels door in Nederlands-Indië. Rudy Kousbroek was een Indisch kind.

Kousbroek schreef voornamelijk essays, onder andere over Nederlands-Indië. Ook over de Japanse gevangenkampen. Hij liet zich hierbij niet leiden door sentimenten. Onlangs verscheen het laatste boek van zijn hand. Met de titel 'Restjes'.

In Madurodam is 'alles waar Nederland beroemd om is' nagebouwd. Er staat geen gebouw uit Nederlands-Indië, ook geen brug of spoorlijn. Wel kun je er een miniversie van het Indisch monument bekijken, het monument ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting. Dit kunstwerk van Jaroslawa Dankowa met de leuze 'de geest overwint' staat trouwens op steenworp afstand van Madurodam in het echt te bewonderen. Vlak bij de Archipelbuurt.

Marion Bloem droeg er vorig jaar op 15 augustus haar gedicht 'Geen requiem' voor. Het gedicht maakte daar diepe indruk op alle aanwezigen. Het vertelt de geschiedenis van onze Indische ouders, de eerste generatie die naar Nederland is gerepatrieerd.  Als je het gedicht leest, voel je wat je eigen ouders hebben moeten doorstaan. Dan moet je even slikken.

Radio Kootwijk is een oude ptt-zender die onder andere telefoongesprekken mogelijk maakte tussen Nederland en Insulinde.

Zoals het Indisch monument Madurodam verbindt met de Archipelbuurt, zo was Radio Kootwijk de verbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. En Rudy Kousbroek die tussen de Indo en de Hollander.

[6 april 2010]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek