|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Goed voornemen?
OOo!

Logo OpenOffice.org

OpenOffice.org (oftewel OOo)! Dat is de software die ik in 2010 ga gebruiken, het hele jaar door. Je hoort mij niet zeggen dat ik dat doe tegen beter weten in, want zo gezellig is het met het alom aanwezige Microsoft Office lang niet altijd. Daarmee heb ik op zijn vriendelijkst uitgedrukt een haat-liefde verhouding.

Het langzamerhand terrein winnende OpenOffice.org krijgt van mij nu een kans, gewoon even flirten met een ander. Met name het onderdeel Writer, de tekstverwerker waarmee ik nu deze tekst aan het schrijven ben, zal ik flink gaan stalken. Dat schrijven met Writer gaat overigens prima. Een plaatje invoegen kost niet meer dan de vanzelfsprekende moeite. Aan Writer lijkt niets te mankeren.

Hopelijk maak ik met OpenOffice.org een inschattingsfout van twee jaar geleden goed. Toen stapte ik namelijk over (upgradede is de te gebruiken term maar dat klinkt zo raar) van Microsoft Office 97 naar de nieuwe editie van 2007. Wat de precieze reden was weet ik niet meer. Waarschijnlijk om op een nieuwere computer met de laatste software te gaan werken. Dat klinkt wel logisch.

Microsoft Word is hier in huis een door een werkgever afgedwongen standaard in verband met de uitwisselbaarheid van documenten tussen huis en kantoor. Ook documenten zijn aan het forensen, vooral met Microsoft. MS Word ben ik dus noodgedwongen gaan gebruiken. Vooral toen bleek dat ik met mijn WordPerfect-documenten geen kant meer op kon in de maatschappij. Je moet oppassen dat je niet in de achterhoede gaat strijden.

Het was wel wennen, dat Word, vooral aan het ontbreken van informatie over de opmaak van de tekst. Ondanks alle rare dingen die zich regelmatig voordeden kon ik met Word vanaf een zeker moment aardig uit de voeten. Folders en blaadjes maakte ik ermee. Toen kwam de editie van 2007 uit.

Ineens moest ik opnieuw zoeken naar standaardhandelingen die ik zo'n tien jaar lang gewend was en gedachteloos wist aan te wijzen op het beeldscherm. Alsof ik opnieuw moest leren lopen, zo voelde het. Die functies waren er nog wel, maar ze hadden een andere plek gekregen. Zoals iemand thuis ineens op het idee komt de afstandsbediening van de televisie voortaan op zolder te leggen. Sommige bewerkingen vond ik nog wel terug, maar andere waren permanent zoek. Om ze terug te vinden zou ik eigenlijk een cursus MS Word moeten gaan volgen. Maar dat vind ik echt te gek worden. We hebben het maar over een upgrade van een tekstverwerker.

Nu ik weer zoveel moeite moet doen om mijn eenvoudige handelingen terug te krijgen kan ik net zo goed die moeite aanwenden om met een ander programma te leren werken. Zoals OpenOffice.org. Daarmee zijn mijn documenten in elk geval goed uitwisselbaar met mijn laptop die onder Linux draait.

OpenOffice.org is een compleet pakket, dat is wel duidelijk. Databaseprogramma, spreadsheet, presentatieprogramma, tekenprogramma en de tekstverwerker, ze zitten er allemaal in. De software ziet er volwaardig uit. De markt lijkt er ook klaar voor te zijn. Hoewel, markt? Het programma is gratis!

[17 december 2009]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek