|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact

440 login timeout

Och gut, een foutje!

 

Timeout foutmelding bij kpn webmail

Webmail van KPN doet raar. Zodra je je afmeldt verschijnt er een vreemde boodschap op het beeldscherm. Veertien tekens: 440 login timeout. Tjeempie, weer eens een foutmelding, verzucht je. Na het uitloggen nog wel! Wat doe ik verkeerd, vraag je je af. Niets, de fout ligt niet bij jou. Het zijn programmeurs die iets hebben veranderd in de programmatuur. Je denkt: dat rare scherm verdwijnt wel een dezer dagen, ze komen er vanzelf wel achter. Maar het duurt nu al weken!

Vroeger schreef ik zelf computerprogramma' s. Dat doe ik momenteel nog steeds een beetje. Websites. Maar van programmeren is minder sprake dan vroeger. Het komt voornamelijk neer op vaardig zijn met software: modules aan elkaar koppelen, op de juiste plek iets weten te veranderen, bestanden op een server zetten enz. Een kind kan de was doen, als je maar weet hoe te wassen.

Vergelijk het met de wereldgerechten van Knorr. In de verpakking zitten onderdelen. Die zet je in mekaar en dan is je maaltijd klaar. Zo maak je je eigen potje zonder verstand te hoeven hebben van koken. Prepareren, assembleren, knutselen, maar geen koken. Dat is het.

Ik ben een programmeur uit een ver verleden, een ambachtsman met beroepstrots. Uit een tijd dat auto's glimmende bumpers hadden en chroomlijsten rond de raampjes.

Je testte toen nog zorgvuldig. Eerst op het droge. Je liep dan de programmatekst na aan de hand van testgegevens. Zodra je dacht dat het verantwoord was, ging je het diepe in. Het programma werd op de computer uitentreuren getest. Dan droeg je het over en vond een acceptatietest plaats. Ten slotte, als er geen fouten meer werden gevonden, ging het in productie.

Je ging door de grond als je programma nog fouten bleek te bevatten nadat je het had overgedragen. Zeker als er nog fouten in de productiefase werden gevonden. Een Japanner zou harakiri plegen bij wijze van spreken. Tijden veranderen.

Tegen het ontwikkelen van software is men anders gaan aankijken. Microsoft heeft voor een cultuuromslag gezorgd. Kijk maar naar de vele fouten en lekken in hun software. Beroepsernst bestaat niet meer. Ik geef toe, ik spreek als een oude programmeur.

Het verbaast mij dan ook in het geheel niet meer als mijn computer vastloopt of dat ik op een andere manier fouten tegenkom in software van anderen. Andersom valt het op als programma's gewoon goed blijken te werken. Zoals de software van de belastingdienst bijvoorbeeld. Dat mag ook eens gezegd worden.

Maar bij KPN maken ze er een potje van.

[14 april 2010]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek