|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Gonzo's Return
Toch nog goede muziekproramma's op "de radio"

Gonzo's Return logo

Jarenlang verzuchtte ik dat er geen goede muziekprogramma’s meer op de radio te vinden waren. Een verzuurde burgerman die voortdurend klaagt over het weer was ik aan het worden. Maar nu ik weet dat ik op de verkeerde plekken zocht, breekt het wolkendek ineens open. Ik was namelijk bij de publieke omroep en in de ether aan het zoeken. Helemaal fout. Want op internet gebeurt het allemaal. Daar immers bevindt zich het programma Gonzo’s Return van Jan Donkers.

Jan Donkers is sinds de zeventiger jaren mijn muziekgids. Hij was degene die me toen al wees op de onbekende Jackson Browne. Iets waarvoor ik hem nog steeds dankbaar ben. Door zijn vertrouwen scheppende stem en weloverwogen muziekkeuze heb ik lang van zijn radioprogramma’s mogen genieten. Tot ik in de brij van publiek bestel-hervormingen en etherfrequentieveilingen het spoor bijster raakte. Hoe dit allemaal in de loop der jaren precies heeft kunnen gebeuren kan ik nu niet meer reconstrueren. Het gebeurde gewoon en op sluipende wijze. Maar feit is dat de inhoud van de muziekprogramma’s bij de publieke omroep nu door luistercijfers worden bepaald en niet door kwaliteit wordt gestuurd. Ook dat de dj’s tegenwoordig eerder de taak hebben van gezellige kletser dan van muziekkenner. Ze mogen niet eens hun eigen muziek kiezen!

Door een toeval ontdekte ik dat Jan Donkers nog steeds een muziekprogramma samenstelt: twee uurtjes in de week Gonzo’s Return. Zijn muziekkeuze is zowel op KX Radio als op 40UP Radio te beluisteren. En dat doe ik met plezier! De muziekkeuze bestaat vooral uit americana, maar ook krijgen bij hem andere genres een kans; je kan hem gebrek aan nieuwsgierigheid naar ontwikkelingen in de muziek niet verwijten. En dan zijn stem. Warm en Donkers als zwarte koffie, gemalen en gezet van de beste gebrande bonen. Kennis van zaken en liefde voor de muziek, dat is uiteindelijk wat een muziekprogramma goed maakt.

Popmuziek is door de jaren heen leeftijdloos geworden. Daarover schrijft Jan Donkers ook in zijn boek Rock-’n-roll voorbij de midlifecrisis. Leuk boek overigens. Ik las er bijvoorbeeld in over Gonzo’s Return. Gelukkig maar. Ook Jan Donkers heb ik nu terug.

14 november 2016

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek