|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Gele regen
Ik maak mij echt geen zorgen

Ineens lag er een deken van geel poeder over de auto

Zou het hooikoortsseizoen al zijn begonnen? Hier in huis zijn de symptomen ervan alom tegenwoordig. Het hele weekend lopen wij – althans degenen die erg allergiegevoelig zijn – te snotteren en te niezen. De ogen branden, de keel jeukt, het hoofd doet een beetje pijn. En we hebben echt niet met ons allen liggen stoeien in het gras. Daar is het veel te koud en te vochtig voor. Het zijn dezelfde verschijnselen als die zich in de lente voordoen, als de natuur uitbundig met haar bloei bezig is. Maar het is nu hartje winter, het enige wat bloeit is de kerstster.

Dit weekend lag er een gele stofdeken over de auto, alsof iemand met koenjit heeft lopen strooien. Het gebeurt wel eens dat de auto bedekt is met een zandlaagje van opgedroogde regenspetters. Dan zijn de weersomstandigheden van dien aard dat Saharazand naar Nederland wordt geblazen. Als het ook nog eens regent zie je dat de lak van de auto spikkeltjes vertoont, net jeugdpuistjes. Maar dit was geen Saharazand. Wat zou het wel zijn?

Een week geleden woedde er een felle brand bij Chemie-Pack, een chemisch bedrijf in Moerdijk, drie riviervertakkingen lager dan de plaats waar wij wonen. Wij wonen namelijk aan de delta van de Rijn. Het was een enorme fik, de minister had het zelfs over een ramp. Bij ongelukken van dergelijke omvang lijkt het de taak van de overheid te zijn vooral de gemoederen te sussen. De effecten voor de volksgezondheid vallen allemaal wel mee is de boodschap. De media daarentegen doen hun uiterste best om de gemoederen aan te wakkeren door van alle kanten de mogelijke schadelijke effecten van de vrijgekomen stoffen te benadrukken. De waarheid zal wel weer in het midden liggen.

Dit weekend was er ook nog eens een brand op een rangeerterrein in Zwijndrecht: goederenwagons met chemische spul. Zwijndrecht, da's weer een rivierarmpje dichterbij.

Niemand heb ik horen praten over de verschijnselen als de onze. Er is dus helemaal geen reden om ze in verband te brengen met milieurampjes. Daarom maken wij ons dan ook geen enkele zorg. Hier is sprake van niets anders dan toeval.

Heel wonderlijk, dat wel.

[17 januari 2011]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek