|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
'Echte bloemen'
... voor de moeders van die rotjochies in Oosterwei

Theaterstuk 'Echte bloemen' met discussie na afloop

Van alle plaatsen in Nederland moet Gouda, als je de berichtgeving gelooft, de minst aantrekkelijke zijn om er te vertoeven. In de kaasstad woont namelijk Marokkaans tuig dat voortdurend de sfeer voor iedereen verpest. De enige oplossing voor dit hardnekkige probleem is het leger er op af sturen. Maar nog beter is misschien om de wakkerste krant van Nederland niet te lezen of te geloven.

Nadine Chatoui – bewoonster van de wijk Oosterwei – was de aanhoudende negatieve berichtgeving over haar eigen wijk zat en ging de moeders van al dat schorem eens opzoeken. Van die moeders kan natuurlijk ook niet veel deugen, zullen vele mensen denken. Nadine luisterde naar hun verhalen, tekende ze op en maakte er een theaterstuk van. 'Echte bloemen' wordt momenteel in Gouda gespeeld door de vrouwen wier levensverhaal zij heeft aangehoord.

Allen vertellen op het toneel hun persoonlijk relaas op achteloze wijze waardoor de misère die zij hebben ondergaan bijna onopgemerkt blijft. Want niet elke allochtoon verlaat vrijwillig zijn land, blijkt maar weer eens. Meestal ligt er een triest verhaal aan ten grondslag. Eenmaal weg uit hun vertrouwde omgeving komen zij in een andere cultuur terecht, krijgen er kinderen en moeten in het land van erwtensoep en chocolademelk beginnen met opvoeden.

Hoe doe je dat eigenlijk in Nederland? Zij hebben immers hun eigen opvoeding in hun moederland gekregen, in enkele gevallen niet eens van hun eigen ouders. In Nederland proberen ze er het beste van te maken, maar stoten regelmatig hun hoofd. 'In Nederland doen wij dat niet zo,' krijgen ze te horen. Hoe 'we' het dan wel doen blijft in het ongewisse, want op de afkeuring volgt niet altijd meedenken.

Het toneelstuk laat zien wat Nadine Chatoui heeft gehoord van deze vrouwen: al deze moeders willen net zo als alle andere moeders hun kinderen netjes opvoeden. Daarom is de confrontatie met het publiek – dat natuurlijk wel weet hoe het moet - na afloop van de voorstelling zo bijzonder. Pijnlijke ervaringen en opmerkingen vliegen over en weer door de zaal. Het zet aan tot nadenken. Dat is de verdienste van 'Echte bloemen'.

Zie ook het artikel in de Goudse Post (16 november 2010).

[22 november 2010]

 

 

 

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek