|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Drupal, een open source cms
Even doorzetten

 Logo van Drupal

Drupal heeft een steile leercurve. Dat las ik pas ergens. Steile leercurve, een mooi begrip. Het lijkt over wielrennen te gaan, een lastige beklimming.  Zo voel ik het ook na een paar maanden Drupal. Ik blijf maar trappen op die steile helling zonder dat de top ooit in beeld lijkt te komen. Die bolletjestrui is een utopie.

Drupal is een programma dat niet in een softwarefabriek wordt gemaakt. Niemand verdient er dus aan. Het is open source software. Dat betekent dat 'wij met ons allen' aan de ontwikkeling van Drupal kunnen meewerken. Zolang we maar verstand hebben van html, css, sql, php enz.

Brrr, dat is dan weer schrikken. Ben je aan het klimmen, moet je ook nog kunnen sprinten en tijdrijden. Gelukkig kunnen anderen dat beter dan ik, zo wordt het nog eens wat met Drupal.

De software van Drupal is gratis. De ontwikkelaars die er aan meewerken doen dat kosteloos. Vrijwilligerswerk als het ware. Het leuke is dan dat er een voor-wat-hoort-wat-mechanisme gaat ontstaan. Mensen die Drupal gebruiken, maar er zelf niet aan bouwen, helpen anderen belangeloos op weg. Kijk maar eens naar het forum op www.drupal.be. Soms is het de lamme die de blinde helpt, dat is waar. Maar meestal is er sprake van een ervaren gebruiker die een zogenaamde newbie op het juiste spoor zet.

Drupal is modulair van opzet. Dat betekent simpel voorgesteld dat je uit een lijst met onderdelen de door jou gewenste functionaliteit kiest. Wil je een forum op je website, dan haal je gewoon die module op. Fotogalerij,  webformulier, slideshow, webwinkel? Kwestie van ophalen en ‘inpluggen’.

Deze theorie klinkt aanlokkelijk. In de praktijk echter duiken er een paar beheersproblemen op. Die vragen om een solide oplossing.

Zelf ben ik nog niet  zo ver zijn dat ik anderen kan helpen in het gebruik van Drupal. Voorlopig koers ik nog op het vals plat. De steile leercurve moet nog beginnen. Maar zodra het steil begint worden doe ik wat terug. Reik ik bidons aan aan de stoempers. Houd ík eens een newbie uit de wind.

[21 november 2009]

 

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek