|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
Soms moet je even terug in de tijd
en grijp je naar een blokje Duplo

een wieltje van het droogrek is afgebroken

Een merkwaardig verschijnsel van de vooruitgang is het in ongerede raken van zaken die lange tijd goed werkten. Als voorbeeld noem ik een verrijdbaar droogrek. Een tiental jaren geleden kochten we een droogrek op wieltjes. Handig ding, als het in de weg stond rolde je het zo naar een andere plek.

Na verloop van tijd kwam er eentje bij. Daar stonden ze, twee mobiele droogrekken naast elkaar. Dubbelhandig, dachten we. Nee dus. De wieltjes van de nieuwe rolden niet lekker, ze schoven alleen maar over het marmoleum. Alsof voortdurend de rem erop stond.

Wat bleek? Ze hadden de wieltjes veranderd! Beschikte type 1 nog over wieltjes die qua vorm in de buurt kwamen van pingpongballetjes, type 2 was uitgerust met 4 wieltjes die leken op sjoelbakschijven. Dit noemen ze geloof ik productontwikkeling.

Hoe dan ook, het rolde voor geen meter. Het schoof alleen maar. Zo slecht reed droogrek 2 dat onlangs een sjoelbakschijfje afbrak. Nu wordt het rek op die plek ondersteund door een blokje Duplo. Ik vraag mij af: waarom slagen mensen er telkens weer in om een goed werkend concept volledig om zeep te helpen?

De uitvinding van de videorecorder is net zoiets. Een uitkomst. Je hoefde nooit meer een programma te missen. Ook niet als je thuis was maar naar een ander net wilde kijken. Aanvankelijk waren er nog mensen die dachten dat dat niet mogelijk was. Die schakelden de televisie in op de betreffende zender als ze een programma wilden opnemen. Daarna vertrokken ze naar de schouwburg.

De techniek schreed voort. Het werd nog mooier. De DAT-recorder kwam (en ging), waarmee je beeld digitaal kon vastleggen. Nog later verschenen de dvd-recorders. Daarmee kon je een uitzending op een schijfje opnemen en op een ander apparaat bekijken. Nog later werd zelfs het televisiesignaal digitaal! Hoe goed kun je het hebben!

Of toch niet? Bij ons geven ze vanaf 10-10-2010 het analoge televisiesignaal niet meer door. Iedereen moest vanaf die dag digitaal kijken. Het beeld is perfekt, oké het brengt wel extra kosten met zich mee en het gebruik van twee afstandsbedieningen maar elke vooruitgang heeft zijn prijs. Voor de ontvangst van digitale televisie ben je afhankelijk van een digitaal kastje. Datzelfde digitale kastje is dus ook nodig als je een programma wilt opnemen. Dan moet je het kastje inschakelen en de op te nemen zender selecteren. Zodra het tijd is pikt de dvd-recorder het signaal op. Maar het kastje kun je natuurlijk maar op één zender tegelijk afstemmen, met als gevolg dat je zelf naar niets anders kunt kijken. Weg voordeel die de videorecorder ons bracht.

De techniek ontwikkelt zich voortdurend, maar in de praktijk kan het betekenen dat het leven er soms ongemakkelijker op wordt. Dan moet je je weer even behelpen met een blokje Duplo.

[14 maart 2011]

Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek