|tekstenstek   |wielrennen   |muziek   |indisch   |stukjes   |contact
World of Alice
De waarde van een vriendschap

 

Vroegen had je struikrovers. Nu is er nog nauwelijks groen in de dichtbebouwde randstad. Maar dat wil niet zeggen dat de rovers zijn verdwenen. Bij gebrek aan struiken begeven zij zich op internet.

Alice is zo’n moderne bandiet en msn is haar werkterrein. Het verschil met de struikrover van vroeger is dat Alice zich niet verstopt, maar zich op sluwe wijze presenteert aan tieners die via msn online gaan. Deze argeloze kinderen worden – door wie eigenlijk? - in de verleiding gebracht om alice@worldofalice.nl op te nemen in hun msn-lijst. Zodra dat is gebeurd is er een nieuwe vriendschap ontstaan.

Wanneer een kind zich daarna aanmeldt bij msn en daar bemerkt dat er even geen vrienden van vlees en bloed online zijn, dan is er altijd nog hun digitale vriendin Alice. Veilig in de besloten omgeving van hun vriendenkring, want dat is het uitgangspunt van msn.

Maar toch is er een opening naar de wereld buiten msn! Die hebben de bedenkers van Alice heel slim uitgehakt. Want al msn’end met Alice, die verrassend vaardig blijkt te zijn in het tappen van moppen, het opgeven van raadseltjes en het debiteren van dagelijkse wijsheden, komt er op een onverwacht moment een vreemd verzoek.
Of je een gratis string wilt, of je een laptop wilt winnen, of je belangstelling hebt voor een date, mischien wil je aan een quiz meedoen met vette prijzen. Je hoeft dan alleen maar een codewoord in te tikken om een verwijzing naar de desbetreffende site te kunnen ontvangen.

Want wie wil er geen gekleurde laptop of gratis string? Zo verdwijnen de tieners uit het msn-gat naar een site waar hun persoonlijke gegevens opgevraagd blijken te worden, meestal nadat ze een niet te verliezen spelletje hebben gewonnen. Of ze moeten hun gsm-nummer invoeren om mee te kunnen doen aan een prijsvraag per sms.

Voor de Wii van Nintendo heb je dat snel over. Maar zodra ze op deze wijze meedoen aan zo’n prijsvraag, blijken ze ineens aan een sms-abonnement vast te zitten. Kom daar maar eens van af.

Jammer dan! Hadden ze de voorwaarden maar moeten lezen. Er staat toch duidelijk op de site dat het voor 16 of 18 jaar en ouder is? En in die hele kleine lettertjes op het scherm - die pas beschikbaar komen als je naar boven scrollt - vermelden ze toch de abonnementskosten: 2 sms-jes per week à € 1,50 en nog eens zo’n bedrag als je de vraag beantwoordt.

Maar een kind heeft dat niet in de gaten, zij hebben er geen oog voor, dat weet Alice donders goed. Het merkt dat pas als het beltegoed ineens op onverklaarbare wijze snel op is. Ja, wel kreeg het voortdurend die die sms-berichten. Maar weten zij veel dat een ontvangen bericht direct € 1,50 van hun beltegoed kost.

De vriendschap met Alice komt neer op het misbruiken van kinderen. Alice blijkt gewoon een kinderlokker te zijn.

[25 februari 2008]
Tekstenstek
tekstbureau voor tekst en webstek